20 mars, 2017

Vår historia

Mora Bryggeri AB började sin bana år 1872, då ett trettiotal av dåtidens borgare från bygden hade en idé om att starta ett Bayerskt Ölbryggeri i Mora. Under åren tillverkades både läsk, öl och svagdricka. En av de mest kända och omtyckta läskedryckerna var Mora Sockerdricka. Pripps köpte bryggeriet 1951 och hela tillverkningen lades slutligen ner 1979. Under denna tid är det många som jobbat i och kring bryggeriet. Under sina verksamma år var Mora Bryggeri stoltheten i bygden och folk kom långväga ifrån för att få tag på dess goda läsk, öl och svagdricka.

Nytt bryggeri i Mora efter 17 års uppehåll

År 1996 började Jörgen skissa på idén om ett eget bryggeri. Han hade alltid varit intresserad av att göra sitt eget vin och sin egen öl, så hemma i köket blev den ena komponerade brygden efter den andra kokad (och överkokad). Efter flera års slaskande (som Jörgens fru Eva uttryckte saken), blev han så småningom utslängd från köket och fick hitta sig ett eget ställe. Sagt och gjort, så fick det bli. Hemma på Pehrsgården i Vattnäs by i Mora stod så lämpligt ett stort uthus. Där började planerna så smått att ta form och nu var även Eva med på det hela, för hon hade nämligen blivit lovad en egen keramikhörna inne i uthuset. Efter flera års planering och arbete med att färdigställa bryggeriet, stod det äntligen ganska färdigt år 2000. Drömmen var i hamn, men den romantiska drömmen om att kunna brygga och sälja lite när andan föll på, det höll inte. Nej, det var bara att jobba på och det ena gav det andra, då efterfrågan på produkterna växte alltmer. – Keramikhörnan… var skulle den få plats, undrade Eva? -Den kan du glömma, sa Jörgen. Den första julmusten, Mora Must, gick ut från bryggeriet julen 2000. Pehrsgårdens Bryggeri AB hade börjat sin bana.

Mora Bryggeri återuppstår

Årsskiftet 2002-2003 köptes namnet Mora Bryggeri av Pehrsgårdens Bryggeri. I köpet följde även rättigheterna till bland annat Mora Sockerdricka. Samtidigt byter företaget namn till Mora Bryggeri AB, och därmed är allt på gång igen, cirkeln är sluten.  Vi – familjen Andersson – är stolta över att kunna fortsätta det goda arbetet som påbörjades år 1872. Recept och bryggjournaler finns bevarade så vi har mycket gott att jobba ifrån. Det känns att vi är på rätt väg…med smaker man minns och gärna dricker igen!

HÄLSNINGAR FAMILJEN ANDERSSON

Bryggerifamiljen anno 1920

Denna sida innehåller alkoholhaltiga drycker.

Du måste vara 20 år för att se innehållet.